Πρόταση Κώδικα Δεοντολογίας

Από τον Νίκο Χρυσόγελο έχει κατατεθεί η παρακάτω πρόταση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη και τα στελέχη του νέου φορέα.


Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα μπορούσε να χωρίζεται σε τρία μέρη:
  • κανόνες υποχρεωτικοί για όλους/ες
  • δεσμεύσεις που αφορούν εκλεγμένα στελέχη του
  • στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που είναι ταυτοχρόνως και μέλη του κόμματος ή εκλεγμένα σε θέσεις ευθύνης (κοινοβούλιο, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια κ.ά.).
Αναλυτικά:

Α. Στους Υποχρεωτικούς κανόνες: 

όλα τα μέλη δεσμεύονται να υπερασπίζονται την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την δημοκρατία, την άμεση πολιτική συμμετοχή και την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας. Η εκλογή υποψηφίων σε θέσεις του κόμματος ή σε θέσεις εκπροσώπησης θα γίνεται με ανοικτές "προκριματικές" εκλογές.

Στελέχη τα οποία στρέφονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον ή πλουτίζουν παράνομα ή προσβάλλουν την αξιοπρέπεια άλλων πολιτών ή εκφέρουν ρατσιστικό, βίαιο και σεξιστικό λόγο χάνουν την ιδιότητα του μέλους αυτοδικαίως.

Οι μετεκλογικές συμφωνίες υποβάλλονται προς έγκριση των πολιτών μέσω της ανοικτής διαβούλευσης πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ όλα τα μέλη ψηφίζουν ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως για την τελική συμφωνία

Δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση του κόμματος ή των υποψηφίων του από φορείς που έχουν ιδιαίτερα οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.


Β. Εκλεγμένα στελέχη - Οκταετής θητεία

Όλα τα εκλεγμένα στελέχη δεσμεύονται
- Να υπηρετούν στην ίδια θέση ευθύνης το πολύ μέχρι 8 χρόνια
- Να αποδεχθούν μισθολογικούς περιορισμούς που καθορίζει η οργάνωση
- Να παραιτηθούν από προνόμια λόγω της θέσης που κατέχουν, ειδικά σε ό,τι αφορά την βουλευτική ασυλία για ποινικές υποθέσεις, αλλά και να παραιτηθούν από την υποψηφιότητα ή την θέση τους (ακόμα και αν είναι εκλεγμένα σε κοινοβούλιο ή συμβούλιο) εάν διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις ή οικονομικά εγκλήματα, αδικήματα σε βάρος εργαζομένων, διαφθορά, πρόκληση οικολογικού προβλήματος, σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστική βία, παιδεραστία και παιδική κακοποίηση.
- Να μην αναλάβουν εκτελεστικές αρμοδιότητες σε επιχειρήσεις που συνδέονται με την προηγούμενη πολιτική τους θέση / αρμοδιότητα για 5 τουλάχιστον χρόνια μετά το τέλος της θητείας τους.
- Οι εκλεγμένοι σε κοινοβούλιο εκπρόσωποι δεσμεύονται να μην χρησιμοποιήσουν την ρύθμιση για παροχή ΙΧ αυτοκινήτου και προσωπικού φρουρού για βουλευτές και ευρωβουλευτές.


Γ. Ειδικοί περιορισμοί για στελέχη της διοίκησης που συμμετέχουν σε θέσεις ευθύνης τoυ φορέα

Η συμμετοχή στο φορέα δεν θα πρέπει να δημιουργεί ιδιαίτερα προνόμια για άτομα που βρίσκονται στην Δημόσια Διοίκηση και το αντίστροφο. Θα πρέπει τα μέλη να είναι σε επαγρύπνηση και να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου ώστε να αντιμετωπίζεται εγκαίρως κάθε απόπειρα άντλησης προσωπικού οφέλους.

Σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά βρεθούν σε πολιτική θέση στο δημόσιο (πχ Γενικός Γραμματέας ή άλλη), ο μισθός τους δεν θα είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο στο μισθολογικό κλιμάκιο που ανήκουν, ανάλογα και με τα ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτουν.

Δεσμεύονται ότι δεν θα δεχθούν να πληρωθούν με επιπλέον αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών, δημόσιων ή ιδιωτικών. Θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις για υπηρεσιακά ταξίδια με βάση τις σχετικές πρόνοιες για την αντίστοιχη θέση.

Όπου είναι εφικτό, θα χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς και θα κάνουν λελογισμένη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων για ανάγκες της υπηρεσίας και μόνο (όχι για προσωπική χρήση).

Όλοι θα υπόκεινται σε τακτικές αξιολογήσεις του τρόπου διαχείρισης και του τρόπου άσκησης της εξουσίας τους.