Πρόταση για το προοίμιο του κειμένου αρχών

Από την Καίτη Μυλωνά έχει προταθεί το παρακάτω κείμενο στη θέση του Προοίμιου του Κειμένου αρχών. Στο τέλος του κειμένου υπάρχουν οι τελευταίες παράγραφοι του προοιμίου του Κειμένου αρχών.

Προοίμιο

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο χαρακτηρίζεται από υπερσυγκέντρωση εξουσιών και χρήματος (συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών που ελέγχουν μεγάλους κλάδους της οικονομίας και μαζί μ’ αυτήν και τη ζωή μας), καταστροφή των φυσικών/πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη στον όνομα της ανάπτυξης, αποποίηση ευθυνών από τους κρατούντες και κατέχοντες, ολοένα και περισσότερη αποπροσωποποίηση των θεσμών, απομείωση της κυριαρχίας των εθνών-κρατών – έναντι διακρατικών τερατογενέσεων, απαξίωση της πολιτικής έναντι της οικονομίας, σε τελική ανάλυση ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, εμείς οι πολίτες, που ενστερνιζόμαστε τις ιδέες και τις αξίες της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας και των Κινημάτων για τα Δικαιώματα και τη Χειραφέτηση του ανθρώπου, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα νέο πολιτικό φορέα και να προτείνουμε στον ελληνικό λαό, αλλά και στους λαούς της Ευρώπης, ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, ότι έχουμε δικαίωμα στην εργασία, στη στέγαση, στην ψυχαγωγία, στην παιδεία και την υγεία, στη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων μέσω της αποκέντρωσης, ότι τελικά έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία.

Αρνούμαστε να ακολουθήσουμε τη λογική της ολοένα και περισσότερης ανάπτυξης και της δημιουργίας τεχνητών αναγκών, που σκοπό έχουν μόνο να αποφέρουν περισσότερα κέρδη στους λίγους και ισχυρούς εξαντλώντας/καταστρέφοντας τους ανθρώπους και τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας.

Αρνούμαστε να παρακολουθήσουμε την όλο και περισσότερη έλλειψη δημοκρατίας σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο.

Αρνούμαστε να παραμένουμε θεατές, ενώ οι ζωές μας και ο πλανήτης καταστρέφονται, εκτός των άλλων και πολιτισμικά.

Αρνούμαστε να παραμένουμε παγιδευμένοι μέσα στη διεστραμμένη δυναμική ενός πολιτισμού που δεν λειτουργεί αν δεν μεγεθύνεται, και που όταν μεγεθύνεται καταστρέφει τις φυσικές βάσεις που τον κάνουν να υπάρχει. Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση μεγέθυνσης της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της παραγωγής ρύπων, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η οικολογική και  πολιτισμική κατάρρευση.

Μέσα από το νέο πολιτικό φορέα,

  • Εργαζόμαστε για να καλλιεργηθεί οικολογική, δημοκρατική και αλληλέγγυα συνείδηση στην κοινωνία, για την υπέρβαση του ατομισμού, του καταναλωτισμού και της καταστροφικής ανταγωνιστικότητας, την εξάλειψη των ανισοτήτων, την αποκέντρωση και τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης, την αντιαυταρχική παιδεία, την ελεύθερη σκέψη και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
  • Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτισμό, ικανό να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή σε περισσότερους από 7,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι απαραίτητο να γίνουν ριζικές αλλαγές στις αξίες μας, στον τρόπο ζωής, στις μορφές της παραγωγής, στον σχεδιασμό των πόλεων και στη χωροταξική οργάνωση.
  • Για μια τέτοια αλλαγή του οικονομικού, ενεργειακού, κοινωνικού και πολιτισμικού μοντέλου θα χρειαστεί να συσπειρωθούν μεγάλες πλειοψηφίες. Ένας πολιτισμός τελειώνει και πρέπει να οικοδομήσουμε έναν άλλο, καινούργιο, που να αναγνωρίζει την πραγματικότητα, να κάνει ειρήνη με τη φύση και να κάνει δυνατή την ευζωία μέσα στα οικολογικά όρια της Γης.