Πρόταση καταστατικών αρχών και ρυθμίσεων

Από τον Νίκο Χρυσόγελο έχει κατατεθεί η παρακάτω πρόταση για επιμέρους στοιχεία καταστατικών αρχών και ρυθμίσεων της λειτουργίας του νέου φορέα.


Καταστατικές Ρυθμίσεις

1. Μέχρι το Συνέδριο 2018 και την εκλογή οργάνων του κόμματος, το κόμμα θα διοικείται και θα εκπροσωπείται από επταμελές Προεδρείο και 4 αναπληρωματικά μέλη,

2. Η διοίκηση και λειτουργία του κόμματος μετά το ιδρυτικό συνέδριο από το Προεδρείο θα βασίζεται στις ακόλουθες ρυθμίσεις, οι οποίες επέχουν θέση καταστατικών ρυθμίσεων για το χρονικό διάστημα μέχρι το Καταστατικό Συνέδριο:

2.1. Η διοίκηση ασκείται συλλογικά από προεδρείο, το οποίο αποφασίζει με πλειοψηφία για όλα τα θέματα διοίκησης, εκπροσώπησης και λειτουργίας του κόμματος και αποτελεί το ανώτατο καθοδηγητικό πολιτικό όργανο του κόμματος.

2.2. Το Προεδρείο αποτελείται από:

α) Τους 2 συμπροέδρους,  εκτελούντες χρέη συμπροέδρων (μία τουλάχιστον γυναίκα),
- Τον/την Γραμματέα του προεδρείου
- Τους/τις 2 αντιπρόεδρους
- Τον Γενικό Γραμματέα του προεδρείου
- Και τους/τις (2 μέλη).

Εφόσον εκλεγούν μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Εθνικό Κοινοβούλιο αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν και να εκπροσωπούνται στο Προεδρείο αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, επιπλέον των τακτικών και αναπληρωματικών μελών. Εκλεγμένα μέλη σε κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι τακτικά μέλη του προεδρείου του κόμματος.

2.3. Τα μέλη του Προεδρείου θα έχουν τις ακόλουθες ειδικότερα αρμοδιότητες:

(α) Οι δυο εκπρόσωποί του προεδρεύουν όλων των συλλογικών κομματικών οργάνων, κι έχουν την ευθύνη του συνολικού συντονισμού του έργου του προεδρείου και της αποτελεσματικής προβολής των θέσεων του κόμματος, το οποίο και εκπροσωπεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. 

(β) Ο/η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει τις αρμοδιότητες που ανατίθενται από τον Κανονισμό της Βουλής στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ηγείται του προεκλογικού αγώνα του κόμματος εφόσον δεν υπάρχει άλλη απόφαση συνεδρίου του κόμματος και ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 37 του Συντάγματος. Εφόσον το επιτρέπει ο κανονισμός της Βουλής, το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελείται από δυο άτομα, εκ των οποίων μία τουλάχιστον θα είναι γυναίκα.

(γ) Ο/η Γραμματέας του προεδρείου έχει την ευθύνη της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος και της αποτελεσματικής υλοποίησης των αποφάσεων και εκπροσωπεί το κόμμα προς τρίτους

(δ) Πέραν των ανωτέρω, το προεδρείο που εκλέγεται στην συνδιάσκεψη του Ιουνίου αναθέτει με απόφασή της στα μέλη του ή σε άλλα μέλη την άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων.

(ε) Οι δύο (2) εκπρόσωποι του κόμματος και του προεδρείου, ο Πρόεδρος (οι συμπρόεδροι) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο/η Γραμματέας του προεδρείου αποτελούν την Πολιτική Γραμματεία που συναντιέται τακτικά για να συντονίζονται η κοινωνική, πολιτική και κοινοβουλευτική δουλειά του φορέα 

2.4. Το προεδρείο, έχει περαιτέρω τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

(α) Την προώθηση και διάδοση των ιδεών, του προγράμματος και των καταστατικών αρχών του κόμματος, καθώς και την οργανωτική ανάπτυξή του, κυρίως ενόψει των προσεχών εθνικών και ευρωβουλευτικών εκλογών.

(β) Στo πλαίσιο αυτό, το προεδρείο συντονίζει την αυτοοργάνωση του φορέα και συμβάλλει στην δημιουργία προσωρινών περιφερειακών επιτροπών (επιτροπές ανά περιφερειακή ενότητα), οι οποίες αναλαμβάνουν να προωθήσουν τις θέσεις του κόμματος στην περιφέρειά τους και να προτείνουν τα άτομα που θα συμμετάσχουν στον φορέα, ενώ σε περίπτωση ξαφνικών εκλογών προτείνουν άτομα για τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις περιφέρειες σε περίπτωση εθνικών εκλογών αν δεν έχει γίνει μέχρι τότε το συνέδριο, τα οποία και θα εγκριθούν τελικά από το προεδρείο.

(γ) Θα οργανώσει μητρώα και ηλεκτρονικούς καταλόγους μελών και φίλων, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να γίνουν μέλη του κόμματος και επιθυμούν ως πολίτες να εκφρασθούν μέσα από τις τάξεις του, ανεξάρτητα αν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ή είναι Έλληνες της διασποράς, ή μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας διαφορετικής υπηκοότητας, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Τα μέλη πριν γίνουν τακτικά θα συμμετέχουν σε σεμινάρια ενημέρωσης για τις θέσεις του κόμματος σε διάφορα θέματα.

(δ) Θα ξεκινήσει Δημόσιο διάλογο με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο των αρχών και των θέσεων του κόμματος, θα προωθήσει την ευρύτερη δυνατή γνωστοποίηση της  Διακήρυξης και των πολιτικών κειμένων, με όλα τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας και θα εισηγηθεί σε τακτικό Συνέδριο το πλήρες καταστατικό του κόμματος.

(ε) Είναι αρμόδιο για την τελική έγκριση και κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, για την οργάνωση της οικονομικής διαχείρισης του κόμματος, την επικοινωνία, την κατανομή των δημοσίων εμφανίσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τη νομική υποστήριξη και την πολιτική καθοδήγηση όλων των υποψηφίων.

Καταστατικές Αρχές

1. Η πολιτική δράση, η διοίκηση και η λειτουργία του κόμματος θα διέπεται από τις ακόλουθες βασικές καταστατικές αρχές, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο καταστατικό του κόμματος, που θα εγκριθεί από το καταστατικό τακτικό Συνέδριο :

(α) Το κόμμα είναι «ανοικτό», σε συνεχή και άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών. (Οι) Πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να μετέχουν στις οργανώσεις του κόμματος, αποκτούν την ιδιότητα του μέλους αφού περάσουν από σεμινάριο για τις θέσεις του κόμματος, ενώ στις συνεδριάσεις των οργανώσεων βάσης ή στις θεματικές ομάδες μπορούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, και φίλοι του κόμματος. Τα μέλη και οι φίλοι αποκτούν κατ΄ αρχήν  την ιδιότητά τους με δήλωσή τους, οποτεδήποτε, με δήλωσή τους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με έγγραφη δήλωση. Το κόμμα είναι ευρύτατα αντιπροσωπευτικό και υπηρετεί την ελεύθερη και ακηδεμόνευτη έκφραση των πολιτών.

(β) Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος εκφράζονται με άμεσες, δημόσιες ψηφοφορίες, στα μείζονα ιδεολογικά, πολιτικά και διοικητικά θέματα. Τα μέλη εκπροσωπούνται στα συνέδρια και στις περιφερειακές συνελεύσεις του κόμματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό του. Τα μέλη και οι φίλοι διατηρούν μόνιμη και συνεχή διαδραστική επικοινωνία με τα όργανα του κόμματος, όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στο καταστατικό.

(γ) Η πολιτική καθοδήγηση του κόμματος θα γίνεται από συλλογικά όργανα, τα είναι το προεδρείο, οι συντοντιστές. Τα όργανα του κόμματος αποφασίζουν με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και τα μέλη τους ασκούν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται.

(δ) Τα όργανα του κόμματος θα εκλέγονται από τα μέλη των οργανώσεων βάσης ή/και το Συνέδριο του κόμματος ανάλογα με το πολιτικό όργανο. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Σε κάθε περιφέρεια υπάρχουν τουλάχιστον 2 άτομα που αναλαμβάνουν ως συντονιστές.

(ε) Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο ίδιο κομματικό αξίωμα για περισσότερο από δύο (2) θητείες, ο χρόνος των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα οκτώ (8) έτη, εκτός αν το καταστατικό συνέδριο αποφασίσει άλλως. Το καταστατικό θα προβλέπει ειδικότερους περιορισμούς για όλα τα αξιώματα και τις θέσεις του κόμματος.

(στ) Τα μέλη χάνουν την ιδιότητα του μέλους για συγκεκριμένους λόγους και υπό τις προϋποθέσεις και διαδικασίες που θα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Προσωρινά αυτή την δυνατότητα έχει η το προεδρείο  με τεκμηριωμένη απόφασή της.